Lixouri

A Paliki-félsziget központja

Lixouri

  • Koordináták: 38.201632,20.43755
  • Megközelítheted: aszfaltozott főúton; Argostoliból kb. félóránként induló komppal
  • Miért keresd fel: tetszetős főtér, mérete ellenére is álmos kisvárosi hangulat, a közelben több érdekes partszakasz
Kefalónia második legnagyobb települése méretét és lakosainak számát tekintve közvetlenül a főváros után következik.

A sziget nyugati oldalán, Paliki-félszigeten elterülő város méretes kikötővel, valamint modern infrastruktúrával rendelkezik. A kb. háromezer fős település lakosai az egyre jelentősebb turizmus mellett még manapság is a mezőgazdaságból, a halászatból, a különféle haszonnövények termeléséből élnek.
Lixouri város, Kefalónia
Lixouri még a nyári hónapokban is rendkívül nyugodt
Lixouri egy több mint ezer éves középkori település romjaira, Pali város maradványaira épült. A négy ősi kefalóniai város közé tartozó Pali, melyről a félsziget a nevét is kapta, az 1500-as évek végére néptelenedett el teljesen. Az írásos emlékek szerint ekkor kezdték el használni a Lixouri nevet is a város környékére, ami néhány száz évvel később ismét benépesült. Az ekkor már mindenki által Lixouri néven hívott település hamar virágozni kezdett a környék szorgos gazdáinak és termelőinek köszönhetően, sőt akkoriban olyan híres látogatók is érkeztek a városba, mint a zeneszerző Richard Strauss. A virágzásnak egy időre az 1953-as földrengés vetett véget, mely az épületek nagy részét lerombolta, a helyi lakosság tagjai közül pedig rengetegen elhagyták a szigetet. A teljes helyreállítás több mint egy évtizedet vett igénybe, így Lixouri csak a 60-as években nyerte vissza a régi fényét.
Főtér Lixouriban

A fellendülés következő szakasza a turizmus megjelenésével, a 80-as, 90-es évektől következett: számos apartmanházat és egy-két szállodást is emeltek a környéken. A környék jellegzetes strandjai - pl. az aranysárga homokjáról, szürke iszapjáról ismert Xi beach vagy a trópusokat idéző Petani beach - közelségük miatt egyre nagyobb számú nyaralót vonzottak Lixouri vidékére, akik közül többen eleve már itt szálltak meg.

Lixouri egyik legnagyobb temploma
Lixouri egyik legnagyobb templomát a várost átszelő főút mentén találod
Lixouriban nyaranta különféle fesztiválokat is rendeznek, amik növelik a város vonzerejét. Bár a méretes kefalóniai településnek nem sok jellegzetessége van, és a nyaralók számának folyamatos emelkedése ellenére még ma is leginkább az álmos kisváros jelző illik rá, helybeliek még a sziget fővárosából, Argostoliból is járnak át, hogy itt töltsék a hétvégét. A két várost rendszeresen, naponta többször is induló kompjárat köti össze, mely valamelyest rövidebbé teszi a viszonylag hosszas kerülőutat.
Utcakép Lixouriban
Tágas sétányok vezetnek mindenfelé
Tavernák Lixouri kikötőjében
Lixouriról további olvasnivalót és képeket a friss Kefallinia digitális útikönyvben találsz.

Tudj meg többet a szigetről!

Kefalónia digitális útikönyv letöltés

Kefallinia digitális útikönyv

Vesd bele magad a sziget igazi felfedezésébe! Számos, exkluzívan csak a digitális útikönyvben olvasható információ és leírás, extra tippek és ötletek, több száz képpel, több mint 500 oldalon!

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Utasbiztosítási kalkulátor

Biztositas.hu kupon kedvezmény
Lixouri egyik látnivalója, a kikötői bronzszobor
Bronzszobor Lixouri kikötőjében

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok