A 2014-es földrengés

2014 telének földmozgásai

Kefalónia digitális útikönyv

Földrengés Kefalónián
2014. 01. 26.

2014. január 26-án egy nagyobb földrengés rázta meg Kefalóniát - lássuk, mi történt azokban a napokban a szigeten!

Az első rengés január 26-án vasárnap, görög idő szerint 15:55-kor következett be. A sziget lakossága erős morajlásra és rázkódásra lett figyelmes: a polcokról leestek a könyvek, a csillárok kilengtek, az ablaküvegek összekoccantak. Mivel a környéken nem szokatlanok a kisebb-nagyobb földmozgások, az emberek azonnal felismerték miről van szó: aki tudott, kirohant az utcára, és ott várta a félelmetes természeti jelenség elmúltát.

Az ezt követő percekben a szigeten kívül több száz kilométeres sugarú körben is észlelték a földmozgást: Olaszország déli részén, Albániában, Bulgáriában, valamint Görögországban egészen Athén környékéig nem csupán a szeizmográfok mutattak magasabb értékeket, hanem a rengés még ezeken a helyeken is érezhető volt.

A Richter skála szerinti 5.8-as erősségű rengés központja a Paliki-félszigeten fekvő Lixouri közelében, attól kb. 6 km-re lehetett, a tenger felszíne alatt. A Jón-szigetek többi tagja is megérezte a földmozgást: a Lefkadán, Zakynthoson és Korfun élők szintén érezhető rengésekről számoltak be, több házból kiszaladtak az emberek az utcára.

A rengést néhány perccel később két utórengés is követte, 4.2-es, ill. 4.1-es erősséggel.

A hamarosan érkező, első jelentések szerint a rengések az általános riadalmon kívül csak kisebb személyi sérüléseket okoztak - az anyagi károkat illetően főként lehulló vakolatokról, kitört ablakokról lehetett hallani. Északon Fiskardo települése áram nélkül maradt, megsérülhetett vagy eltörhetett az egyik földben lévő fő villamosvezeték.

A helyi katasztrófavédelem már az első rengést követően azonnal megkezdte a mentési munkálatokat, igyekezvén a lehető legkisebbre mérsékelni az ilyenkor bekövetkező további veszélyforrásokat.

Néhány órával később már valamivel pontosabb felméréseket közöltek a hatóságok: sajnos komolyabb anyagi károk is keletkeztek. Földcsuszamlások, leomlott kerítések, megrepedezett utak, autókra dőlt fákról szóltak a hírek. A legnagyobb károk Lixouri környékén keletkeztek, több út járhatatlanná vált. Szerencsére nagyobb személyi sérülésekről még mindig nem történt beszámoló, a kórházak főként a leeső tárgyaktól származó horzsolásokat, zúzódásokat látták el.

Órákkal később ismét elkezdett mozogni a föld: aznap este 18:30 körül ismételt rengés volt érzékelhető, ezúttal 5.6-os erősségű. A földmozgás epicentruma környékén, a Paliki félsziget már egyébként is valamennyire megviselt házaiba a lakók többsége nem tért vissza. Ezeket a lakosokat épen maradt önkormányzati épületekben, valamint a helyszínre siető hajókban szállásolták el éjszakára. A kora esti rengést percekkel később ismét több utórengés követte, melyeket a környékbeli országokban szintén észleltek. A segítségnyújtásra idesiető hajóknak komoly nehézséget okozott, hogy a főváros, Argostoli kikötője is komolyabban megsérült, a beton szélek erősen megrepedeztek.

A károk felmérését és mielőbb kijavítását erősen hátráltatta, hogy a téli időszak miatt meglehetősen esős napok voltak a szigeten: erős szél, záporok és zivatarok nehezítették a katasztrófavédelem munkáját. 

Az átlagosnál erősebb és nagyobb károkat okozó rengések után néhány nappal a sziget ismét visszakerült a normális kerékvágásba: rohamos tempóban zajlanak a helyreállítások. A megrongálódott épületeket folyamatosan hozták rendbe, az utakat kijavították, a törmelékeket eltakarították. A leginkább a Paliki-félszigetet érintő rengésből a nyári szezonra már szinte semmi sem fog emlékeztetett - a nap ugyanolyan kellemes meleggel árasztotta el Kefalóniát, mint korábban, a tenger pedig pont olyan frissítő volt, mint eddig minden nyáron!

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.