A nagy Jón földrengés

Az 1953-as katasztrófa
Kefalónia digitális útikönyv

Az 1953-as nagy Jón földrengés

Az 1953. 08. 08 - 1953. 08. 12 között történt katasztrófa krónikája Kefalónia szemszögéből
1953-ban több egymást követő, pusztító földrengés rázta meg a Jón-szigeteket, köztük Kefalóniát.

Kefalónián és testvérszigetein korábban is előfordultak már kisebb-nagyobb földmozgások, mivel a szigetek nyugati partvonala közelében, a tengerfenéken húzódik egy nagy tektonikai törésvonal. Az írásos feljegyzések szerint mégsem okozott egyik évben sem földrengés még annyi pusztítást a Jón-szigeteken, mint akkor.
1953-as földrengés Kefalónián
Korabeli fénykép a földrengés után

A katasztrófa évében négy fő földrengés sújtotta a térséget. Augusztus 8-tól kezdődően több hullámban érkeztek, és előrengések előzték meg a legnagyobb erősségű, csúcspontnak tekintett földmozgást. Mindegyik hullám erősebb volt az azt megelőzőnél, hogy a negyedik legyen a legpusztítóbb: 1953. augusztus 12-én délben, a Richter-skála szerinti 7.2-es erősségű földmozgás több mint 50 másodpercig tartott, és mindent romba döntött. Épületek omlottak össze kártyavárként, utak tüntek el, a földeken óriási repedések keletkeztek. A földrengés hihetetlen erejét mutatja, hogy abban a szűk percben az egész sziget, több milliárd tonna kő és föld, fél méterrel megemelkedett. A katasztrófa az emberek nagy részét otthon, a házaikban érte: dél lévén rengetegen éppen akkor főztek, vagy már ebédeltek. Az épületek óriási károkat szenvedtek: a házak nagy része összedőlt, még a legstabilabb házak is súlyosan megrongálódtak, több település egyszerűen megsemmisült. Az összeomló épületek több ezer embert maguk alá temettek: közülük több százan meghaltak, sokan eltüntek, rengetegen megsebesültek. Argostoli, a sziget fővárosa szinte a földdel vált egyenlővé, mindenhol csak összedőlt épületek maradtak. Kefalónián a déli rész szenvedte el a legsúlyosabb károkat, de északon is csupán Fiskardo élte túl viszonylag kisebb károkat szenvedve a természeti csapást. A dolgokat még tovább súlyosbította, hogy az eltört gázvezetékek miatt a nyári forróságban tüzek is keletkeztek. Zakynthos szigetén is csupán 3 épület maradt állva - ezeken kívül minden összedőlt.

Földrengés Argostoliban, Kefalónia
Argostoli romokban
A mentőcsapatok még napokkal a katasztrófa után is ástak ki túlélőket a romok alól. A helyiek közül szinte mindenki hajléktalanná vált, rengetegen ekkor úgy döntöttek, máshová költöznek: a sziget lakosságának nagy része, majdnem 100.000 ember elhagyta a szigetet. A kb. 25.000 Kefalónián maradt lakosra emberfeletti munka várt, újra kellett építeni szinte mindent: lakóházakat, kórházakat, iskolákat, templomokat...

A Jón-szigetek nemzetközi segítséget kaptak a csapás után: amerikai, svéd, norvég, francia, angol, szerb és izraeli segélyszállítmányok érkeztek. Az első hajó, ami segítséget hozott, egy angol hadihajó, a HMS Daring volt - Argostoliban a mai napig utcanév őrzi a hajó emlékét. Az épületek helyreállítása, felépítése óriási emberi és anyagi erőforrásokat vett igénybe, amiben szintén külföldi segítség is szerepet játszott.

A több éven keresztül, és több lépcsőben zajló újjáépítések már kifejezetten földrengésbiztos irányelvek szerint zajlottak, új utakat és közműveket húztak fel. Érdekesség, hogy a Melissani-tavat az 1953-as földrengésnek köszönhetően sikerült felfedezni, ugyanis ekkor omlott le a tavat körülölelő barlang egyik fala, és derült fény a létezésére.

A 60-as évekre az élet Kefalónián lassan már normalizálódott, és a szívós és kitartó munka nyomán minden visszaállt a régi kerékvágásba. Az elvándoltak közül is sokan visszatértek, hogy ismét letelepedjenek ezen az évszázadok alatt sok sorscsapástól szenvedő, mégis gyönyörű, és felejthetetlen szigeten.
Kefalónia 1953
Földrengés Kefalónián, 1953
A nagy Jón földrengés
A Jón-szigetek közül a földrengés a délieket sújtotta leginkább: Zakynthost, Kefalóniát, Ithakát és részben Lefkadát.

Tudj meg többet a szigetről!

Kefallinia digitális útikönyv

Extra információk, bővített leírások, exkluzív tartalom.

Vesd bele magad a sziget igazi felfedezésébe! Számos, exkluzívan csak a digitális útikönyvben olvasható információ és leírás, extra tippek és ötletek, több száz képpel, több mint 500 oldalon!
Kefalónia útikönyv

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok