Robola

Kefalónia bora

Robola bor

Száraz fehérbor Kefalóniáról

Kefalónia leghíresebb borfajtája, melyet Görögország szerte csak itt termelnek!

Görögországban a borkészítés hagyománya több mint 3500 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kefalónia bortermelésének első írásos emlékeire Homérosz Odüsszeiájában bukkanhatsz rá: a legendák szerint a nagy felfedező, Odüsszeusz az apja ötven tőke szőlőt adományozott fiának, amiből erre a vidékre is hozott kalandozásai során. A szőlőfajta, amiből a sziget speciális bora, a Robola készül, azonban eltér a hagyományos görög szőlőktől. A fajtát néhány évszázaddal ezelőtt, a 13. század környékén velencei kereskedők Kefalóniára, és hamar meghonosították a helyi gazdák. Napjainkban elsősorban a sziget délkeleti vidékein termesztik, az Ainos hegy alacsonyabban fekvő lankáin is találkozhatsz ültetvényekkel: a növények 300 és 700 méteres magasság között érzik magukat igazán jól.

Robola borászat, Kefalónia

Borászat Kefalónia déli részén

Maga a Robola száraz, fehér borfajta - közepesen testes, csipet citrusos és gyógynövényes zamattal. Szüret után a szőlőszemeket először kissé megtörik, majd teljesen pépesítik, utána lehűtik, különféle oltókultúrák segítségével erjesztik, majd tölgyfahordókban 7-9 hónapig érlelik. Nem palackoznak be minden csepp bort, ugyanis a termelők sok esetben egyenesen a tavernáknak és éttermeknek szállítanak, ahol azok a robolát a ház saját boraként kínálják. Fogyasztása 10-12 C fokos hőmérsékleten ajánlott.

Robola bor, Kefalónia

A szőlőt völgyekben és dombok lankáin termelik, elsősorban az Ainos környékén

A bor helyi népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy augusztusban több kefalóniai településen is borünnepeket tartanak, ahol természetesen a Robola a főszereplő. Bár eleinte a Robolához csak Kefalónián lehetett hozzájutni, a kereskedelemnek köszönhetően már Görögország olyan Kefalóniától távoli szegleteiben is meg lehet vásárolni, mint pl. Kréta vagy Rodosz.


Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Kefalónia digitális útikönyv

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok