Kefalóniai húsos pite

Kefallinia SPECIAL
Frissítve

Kefalóniai húsos pite, Kreatopita, Kefalonian Meat Pie

Kefalónia szigete Görögországban az érdekes gasztronomiai élményeket keresők számára is kínál különlegességeket. Ha a messze földön híres Robola bor Kefalónia itala, akkor a kefalóniai húsos pite (Kefalonian Meat Pie, Kreatopita) a sziget étele.

Kefalóniai húsos pite, Kreatopita

A kefalóniai húsos pite egy rizses, húsos töltelékkel megtöltött tésztaféle, melynek fogyasztása nem csak a helyi lakosság, de a nyaralók körében is rendkívül népszerű. A sziget nyaralóhelyeinek többségének éttermeiben, így Lassiban, Argostoliban, Lixouriban, Skalában és még rengeteg településen szerepel az étlapokon.

A megnevezése a tavernák étlapjain Kreatopita vagy Kefalonian Meat Pie, ha ilyet szeretnénk rendelni!

Kreatopita, Kefalónia étele (Kefalonian Meat Pie)

Ízesítésére helyi fűszernövényeket használnak, melyek tájegységenként némileg különböző ízhatást kölcsönöznek az ételnek. A finom kefalóniai specialitást egyaránt kínálják egytálételként, és kisebb, péksütemény méretű adagként is: utóbbiakat akár Kefalónia néhány pékségében is meg lehet vásárolni, nem csak tavernákban.

A húsos pite mellé általában sült krumpli köret kerül felszolgálásra, néhány szelet zöldség kíséretében.

Kefalóniai húsos pite

Jó étvágyat hozzá – Kali Orexi!

Kefalóniai húsos pite recept – hozzávalók

Kefalónia szigetén szinte bármilyen húst, többek között bárány-, sertés-, borjú- vagy marhahúst is használnak a húsos pitéhez, de hagyományosan legalább két különböző fajtával készítik el az ízek miatt.

  • A borjú- és a marhahús párosítását viszont kerülni érdemes, mert ezeknek az ízvilága a helyi hagyományok szerint kevésbé ízesíti megfelelően az ételt.
  • A kicsit zsírosabb húsok, mint pl. a lapocka, némileg intenzívebb ízt ad a pitenek.

Az eredeti görög receptek ún. ‘Karolina’ rizst javasolnak a rizzsel töltött ételekhez és a pitékhez, de ezt kevés helyen kapni Görögországon kívül, így Magyarországon a fehér basmati rizs használata ajánlott, ha kefalóniai húsos pitét szeretnénk mi is készíteni.

A hagyományos kefalóniai húsos pite (kreatopita) elkészítéséhez csak néhány hozzávaló szükséges.

  • 2 szelet húsra lesz szükségünk, ez legyen pl. kockára vágott bárányhús és a sertéshús.
    A pite tölteléke elsősorban hagyma, fokhagyma, paradicsompüré és fehérbor. A basmati rizs szintén a töltelék része.
  • a fűszerek: szárított majoránna, friss menta, petrezselyem, de majoranna helyett oregánót is tökéletes.
  • Az étel külső része lesz a levelestészta, amelyek akár külön is lehet vásárolni.

A görög húsos pite elkészítésének három fő lépése van, a hús előkészítése, a töltelék elkészítése és ezek összeállítása.

Amire szükség van a kefalóniai húsos pite elkészítéséhez:

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 300 g kockára vágott bárányhús
  • 300 g kockára vágott sertéshús
  • Egy csipet só
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél evőkanál paradicsompüré
  • 2 db paradicsom
  • 3/4 teáskanál szárított majoránna vagy oregánó
  • 2 dl fehérbor
  • 50 g fehér basmati rizs
  • Egy kis marék petrezselyem zöldje
  • Egy csipet menta
  • 50 g vaj
  • 500 g leveles tészta
  • 100 g kefalotyri sajt (halloumi sajttal helyettesíthető)
  • 1 tojás