Kefalónia szigete Görögországban az érdekes gasztronomiai élményeket keresők számára is kínál különlegességeket. Ha a messze földön híres Robola bor Kefalónia itala, akkor a kefalóniai húsos pite (Kefalonian Meat Pie, Kreatopita) a sziget étele.
![Kefalóniai húsos pite, Kreatopita Kefalóniai húsos pite, Kreatopita](https://kefallinia.hu/wp-content/uploads/kefalonia-meat-pie-kreatopita-husos-pite.jpg)
A kefalóniai húsos pite egy rizses, húsos töltelékkel megtöltött tésztaféle, melynek fogyasztása nem csak a helyi lakosság, de a nyaralók körében is rendkívül népszerű. A sziget nyaralóhelyeinek többségének éttermeiben, így Lassiban, Argostoliban, Lixouriban, Skalában és még rengeteg településen szerepel az étlapokon.
A megnevezése a tavernák étlapjain Kreatopita vagy Kefalonian Meat Pie, ha ilyet szeretnénk rendelni!
![Kreatopita, Kefalónia étele (Kefalonian Meat Pie) Kreatopita, Kefalónia étele (Kefalonian Meat Pie)](https://kefallinia.hu/wp-content/uploads/kreatopita-kefalonia-etel-husos-pite.jpg)
Ízesítésére helyi fűszernövényeket használnak, melyek tájegységenként némileg különböző ízhatást kölcsönöznek az ételnek. A finom kefalóniai specialitást egyaránt kínálják egytálételként, és kisebb, péksütemény méretű adagként is: utóbbiakat akár Kefalónia néhány pékségében is meg lehet vásárolni, nem csak tavernákban.
A húsos pite mellé általában sült krumpli köret kerül felszolgálásra, néhány szelet zöldség kíséretében.
![Kefalóniai húsos pite Kefalóniai húsos pite](https://kefallinia.hu/wp-content/uploads/kefaloniai-husos-pite-kep.jpg)
Jó étvágyat hozzá – Kali Orexi!
Kefalóniai húsos pite recept – hozzávalók
Kefalónia szigetén szinte bármilyen húst, többek között bárány-, sertés-, borjú- vagy marhahúst is használnak a húsos pitéhez, de hagyományosan legalább két különböző fajtával készítik el az ízek miatt.
- A borjú- és a marhahús párosítását viszont kerülni érdemes, mert ezeknek az ízvilága a helyi hagyományok szerint kevésbé ízesíti megfelelően az ételt.
- A kicsit zsírosabb húsok, mint pl. a lapocka, némileg intenzívebb ízt ad a pitenek.
Az eredeti görög receptek ún. ‘Karolina’ rizst javasolnak a rizzsel töltött ételekhez és a pitékhez, de ezt kevés helyen kapni Görögországon kívül, így Magyarországon a fehér basmati rizs használata ajánlott, ha kefalóniai húsos pitét szeretnénk mi is készíteni.
A hagyományos kefalóniai húsos pite (kreatopita) elkészítéséhez csak néhány hozzávaló szükséges.
- 2 szelet húsra lesz szükségünk, ez legyen pl. kockára vágott bárányhús és a sertéshús.
A pite tölteléke elsősorban hagyma, fokhagyma, paradicsompüré és fehérbor. A basmati rizs szintén a töltelék része. - a fűszerek: szárított majoránna, friss menta, petrezselyem, de majoranna helyett oregánót is tökéletes.
- Az étel külső része lesz a levelestészta, amelyek akár külön is lehet vásárolni.
A görög húsos pite elkészítésének három fő lépése van, a hús előkészítése, a töltelék elkészítése és ezek összeállítása.
Amire szükség van a kefalóniai húsos pite elkészítéséhez:
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 300 g kockára vágott bárányhús
- 300 g kockára vágott sertéshús
- Egy csipet só
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél evőkanál paradicsompüré
- 2 db paradicsom
- 3/4 teáskanál szárított majoránna vagy oregánó
- 2 dl fehérbor
- 50 g fehér basmati rizs
- Egy kis marék petrezselyem zöldje
- Egy csipet menta
- 50 g vaj
- 500 g leveles tészta
- 100 g kefalotyri sajt (halloumi sajttal helyettesíthető)
- 1 tojás