Corelli Kapitány Mandolinja

A filmforgatás

Kefalonia Facebook
Kefalónia digitális útikönyv
Utasbiztosítási kedvezménykupon

Corelli Kapitány Mandolinja

Filmforgatási érdekességek és kulisszatitkok

A Kefalónia szigetén játszódó, második világháború évei alatt játszódó film forgatásának érdekességei, a stáb visszaemlékezései. 

Kevesen tudják, de a film forgatókönyvét alapul adó könyvet egy nyaralás ihlette: amikor az 1954-es születésű angol író, Louis de Berniéres a szigeten töltött pár hetet, a helyiek elmesélték neki a második világháború viszontagságait, illetve az azt néhány évvel követő földrengést.

Az író olyannyira meghatódott Kefalónia múltján, hogy elhatározta, könyvet ír a megtörtént eseményekre alapozva. Az 1994-ben megjelent, kiadása előtt többször is újraírt könyv Berniéres negyedik regénye volt, és olyannyira nagy sikert aratott, hogy kiadása után néhány évig a legnépszerűbb angol könyvek közé sorolták, és több nyelvre is lefordították.

Corelli Kapitány mandolinja film

Bár regényének, és az abból készült filmnek alakjai kitalált karakterek, az olasz katonák bevonulása, majd a német megszállás a valós eseményeket követik.

A főszereplő, Corelli kapitány alakját egy valódi olasz katonáról, Amos Pampaloni-ról mintázta, életútjának több szakaszát is megírta a regényben. Évekkel a könyv megjelenése után újságírók megkérdezték Pampaloni-t, mi a véleménye a regényről - mire az egykori katona némileg szemrehányóan megjegyezte, hogy szerinte a görög ellenállásról, melynek ő maga is tagja volt, néhány dolgot elferdített az író.

A könyv megfilmesítésének jogait a nagy sikert övező megjelenés után néhány hónappal már meg is vásárolta egy filmproducer. A rendezőt hosszasan keresték a filmhez, és végül John Madden kapta meg a lehetőséget, hogy filmre vigye a Kefalónián játszódó történetet. Bár az elsődleges kiszemelt nem ő volt, a rendező a Szerelmes Shakespeare c. filmmel már bizonyított, így a producereknek tetszett az ötlet, hogy Madden rendezzen.

Corelli kapitány mandolinja

Meglepő, de a film forgatásának helyszíne először nem Kefalónia lett volna: a stáb a munkálatok előtt meglátogatott több görög szigetet is, és nem csupán a Jón-szigeteket. Zakynthoson, Korfun és Lefkadán kívül néhány Égei-tengeren lévő szigetet is megnéztek, sőt még Szardínia és Korzika is szóba jött. Végül az győzött, hogy a stáb szerint a regényben leírt táj, és hangulat sehol máshol nem volt megtalálható, mint magán Kefalónián. Hiába lettek volna máshol esetleg alacsonyabbak a forgatás költségei, végül az eredeti, könyvben főszerepet játszó helyszínen került sor a forgatásra.

A filmesek ötletükkel megkeresték a görög kormányt is, akik az ötleten fellelkesülve végig segítették a film elkészültét. A múzeumokból, haditörténeti intézményekből a hatóságok segítségével több korhű járművet, fegyvert is a szigetre szállítottak, hogy a filmben szerepelhessenek. Nem csupán Görögországból, de londoni filmstúdiókból is jöttek kellékek: több mint 60 kamion hozta Kefalóniára a felszereléseket.

Mire a forgatókönyv utolsó simításait végezték, már szinte minden adott volt, hogy 2000 májusában megkezdődjenek a munkálatok. Ám mivel a film a második világháború évei alatt játszódik, némi nehézséget jelentett, hogy korhű épületeket találjanak. A díszletek döntő többségét így az alapoktól kellett felépíteni, a sziget keleti részén, Sami közelében például egy komplett kisváros főterét alakították ki. A díszlettervezők a házakat, helyszíneket, és ruhákat korabeli fényképek tanulmányozása után készítették el, hogy minél korhűbbek legyenek. Még Korfura is átmentek, hogy az ottani főváros velencei épületeit is megnézzék.

Corelli Kapitány, Nicolas Cage

A stáb központjául Samit választotta, így a forgatás hetei alatt rengeteg filmes szakember sürgött-forgott a kefalóniai városban. 3 hónapra több szálloda és apartman összes szobáját ki kellett bérelni, hogy a nyáron zajló forgatás alatt elszállásolják a stáb tagjait.

A főbb karakterek közül Corelli kapitány szerepének kiosztása volt az egyik legkönnyebb feladat: a stáb már a kezdetektől Nicolas Cage-et szerette volna megnyerni rá, ami végül sikerült is. A szerep a színésztől megkövetelte, hogy tanuljon meg mandolinon játszani, amit hosszas gyakorlás után el is sajátított: néhány dalt olyan ügyesen játszott el, hogy még a stáb görög tagjai közül is elérzékenyülten hallgatták.

A forgatás nehézségét azonban a színész szerint nem is igazán a hangszer megtanulása, hanem a nyári hőségben viselt, vastag pamut egyenruha jelentette.

Penelope CruzPelagia szerepére több esélyes is volt, többek között Katie Holmes-t is meghallgatták. A színészekért felelős végül mégis Penelope Cruz mellett döntött, amiben komoly szerepe volt a spanyol származású színésznő szépségének, és mediterrán karakánságának.

Corelli Kapitány mandolinja film


Pelagia apját John Hurt angol színész alakítja, aki még bajszot is növesztett, hogy még görögösebb legyen. A színész a forgatás előtt több hetet is Kefalónián töltött, hogy a lakosság közé vegyülve átvegye a görög szokásokat.

Mandras, Pelagia férjének szerepét Christian Bale kapta meg, aki a forgatás előtt elolvasta a Berniéres könyvét, görögül tanult és szintén sok időt töltött a szigeten. Mandras anyját Irene Papas, Görögország egyik legismertebb színésznője alakította, akinek nem volt ismeretlen a nagy stábbal dolgozni - több hollywoodi filmben is színészkedett már korábban.

A tragikus történet helyszíne, Kefalónia tudatosan nem jelenik meg teljes szépségében a filmben: a könyvet belengő hangulathoz illően a készítők el szerették volna kerülni az élénk színek, a zöldellő fenyvesek, kéklő tengerpartok ábrázolását. Így az operatőr, John Toll különféle szűrökkel elsősorban a sárgás, őszies színeket hangsúlyozta ki, régiesebb és borongósabb hatást keltve. A filmben megjelenő Myrtos strand fövenye is sokkal inkább tünik sárgásnak, mintsem fehéren ragyogónak - az is ennek megfelelően lett fényképezve.

Corelli kapitány mandolinja, Myrtos beach

A film 57 millió dolláros költségvetéssel bírt, aminek nagy részét a szigeten költötték el a filmesek - Kefalónia lakosainak többsége örömét fejezte ki, hogy élénkül a sziget gazdasága. Az ellenzőket csak a film hatására megnövő idegenforgalom győzte meg, ami azóta is szépen, évről-évre fejlődik.

A Corelli Kapitány Mandolinja moziba kerülésekor anyagilag nem volt sikeres, ugyanis az amerikai mozikban alig 7 millió dolláros nyitóhétvégével nyitott, és a végén 25 millió dollár körül állt meg. Mégsem volt azonban kudarc, mivel a külföldi mozikban szépen teljesített, és további 36 millió dollár bevételt hozott.

Corelli kapitány mandolinja, Penelope Cruz, John Hurt

Érdekességek: 

- A 127 perces film kezdeti képsorai között megjelenik a görög zászló is, azonban az nem korhű: véletlenül a ma is használatos görög lobogó került a filmbe, ám 1943-ban még nem az volt a nemzeti zászló.

- A filmben 1947-ben játszódik a földrengés, azonban az valójában 1953-ban történt.


Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.


Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok