Polip

Kefalonia Facebook
Kefalónia digitális útikönyv
Utasbiztosítási kedvezménykupon

Közönséges polip

Octopus Vulgaris

  • Hossz: 10 cm - 3 méter

  • Súly: 100 g - 30 kg

  • Élőhely: sziklaüregek, tenger alatti barlangok

A nyolc karú polip rendkívül érdekes tengeri állat, sokaknak pedig ínyenc csemege.

A polipok nem csak a Kefalónia környéki vizekben, hanem szinte az összes meleg égövi tengerben előfordulnak, így meglehetősen gyakori élőlények.

Rendkívüli színváltoztató képessége miatt jól alkalmazkodik a környezetéhez, ám ha ennek ellenére mégis felfedezik, tintaszerű anyag kibocsátával próbálja megzavarni az ellenfelét. Rövid távon gyors úszó, ráadásul mivel nincsenek csontjai, egészen apró, szűk repedésekbe is be tudja magát préselni. Nyolc karján több száz tapadókorong segíti a helyváltoztatásban és a táplálkozásban. Akár több karját is elveszítheti komolyabb károsodás nélkül, később ugyanis képes visszanöveszteni őket. A karjaival, csakúgy mint csőrszerű szájával, komoly erő kifejtésére is képes. Rákok, kisebb halak, kagylók, csigák jelentik a fő étrendjét.

Közönséges polip

Közönséges polip (foto: Wikipedia)

Rendkívül intelligens és kíváncsi állat, ráadásul valóságos szabadulóművész. Karjaival akár egy üveg tetejét is le tudja tekerni, képes labirintusban navigálni, összetettebb feladatokat megoldani, sőt egy másik állattól tanulni is! 

A kifejlett polip akár a 3 méteres hosszt is elérheti, de a legtöbb példány egy méter alatti. Felnőttkori súlyuk fél kg és 20 kg között változhat, de itt is nagy többségben vannak a kisebb, alig 2-3 kg-s egyedek. Nem élnek hosszú ideig, mindössze 2-3 év az átlagos élettartamuk. Ha nem búvárkodsz, és nem valószínű hogy találkozni fogsz polippal a Kefalónia körüli vizekben, mivel 5 és 30 méter közötti mélységekben, sziklarepedésekben érzi magát a legjobban, és szeret elrejtőzni a tekintetek elől.

Fontos, hogy a polip az emberre veszélytelen - az olyan nagy példányok, amik háborgatásuk esetén esetleg veszélyt jelenthetnének, rendkívül ritkák - Görögországban ezidáig nem is igen találkoztak ilyen méretű polippal.

A polip lábai kedvelt ínyencségnek számítanak a lakosság és a nyaralók körében is, előszeretettel fogyasztják különféle módokon elkészítve. Emiatt gyakran láthatsz polipcsápokat kikötőkben, éttermek udvarán kifeszítve, kötelekről lelógatva.

Polip csápok Görögországban

A polip csápja ínyencségnek számítanak - alig van hagyományos görög taverna, ahol ne lehetne fogyasztani


Tudj meg többet a szigetről!

Kefalónia digitális útikönyv
Vesd bele magad a sziget igazi felfedezésébe! Számos, exkluzívan csak a digitális útikönyvben olvasható információ és leírás, extra tippek és ötletek, több száz képpel, több mint 500 oldalon!

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok