Mediterrán barátfóka

Mediterrán barátfóka

Monachus monachus

  • Hossz: kb. 2 méter

  • Súly: kb. 200-300 kg

  • Élőhely: sziklás partvidékek, tengeri barlangok

Kefalónia közepes testű, veszélyeztetett fókafajtája.

A mediterrán barátfóka élőhelye Kefalónián főként a sziget északi és keleti partvidékén található. A part menti sziklás barlangokat, bemélyedéseket kedveli, ezekben előszeretettel alakítja ki lakóhelyét is. A barátfóka nem csupán rendkívül jó úszó, de a szárazföldön is ügyesen mászik.

Színe szürkés, barnás, így ha kimegy a szárazföldre pihenni, nem biztos hogy észreveszed, mivel jól beleolvad a környezetébe. A fókák között közepes testméretűnek számít: két, két és fél méter hosszúra és 300-320 kg súlyúra nőhet meg.

Barátfóka, Görögország (Monachus Monachus)

Ritkaságuk és rejtőzködő életmódjuk miatt ritkán kerülnek lencsevégre

Ragadozó állat, főként halakkal, polipokkal, rákokkal táplálkozik. Nem csak jó, de kitartó úszók is: akár 20-30 km-re is elbarangolhatnak otthonuktól, a víz alá pedig akár 80-90 méterre is le tudnak merülni.

A kölyök fókákat az anyjuk 3 évig neveli sziklás üregekben, majd 4 éves korukra, az ivarérettség elérését követően önállósodnak.

Sajnos a mediterrán barátfókát kipusztulás fenyegeti, emiatt Európa legveszélyeztetettebb állatai közé tartozik. Néhány éve már csak kb. 500 példány élhetett szabadon, ezért az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tettek a megmentésükre. A rendkívül alacsony példányszámhoz az elmúlt évtizedek mértéktelen vadászata és a turizmus megjelenése (a megnőtt zaj, az élénkebb hajóforgalom) vezetett.

Kefalónián kívül még néhány tucatnyi egyed él Lefkada és Zakynthos partjainál, az Égei-tenger néhány félreeső szigetén, ill. Madeirán.


Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Kefalonia Facebook
Kefalónia digitális útikönyv
Utasbiztosítási kedvezménykupon

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok