Álcserepes teknős

Caretta Caretta
Kefalónia digitális útikönyv

Álcserepes teknős

Caretta Caretta
  • Kefalónia legnagyobb, vízben élő teknőse.
  • Hossz: akár 1 méter
  • Súly: akár 150 kg

Az álcserepes teknős a nevét onnan kapta, hogy a hátpáncélon lévő szarupajzsok nem fedik le teljesen egymást. A teknőst a sziget lakói jól ismerik, ugyanis a faj egyik fő költőhelye Kefalónia délkeleti részén, a Mounda strandon található.

Minden évben rendszeresen, május végétől agusztusig kb. 80-100 nőstény teknős keresi fel a 3 kilométer hosszú Mounda / Kaminia öblöt, ahová éjszaka a homokos, laza talajba a tojásaikat rakják. Egy-egy fészekbe kb. 100 tojás kerül, amiből kb. két hónap múlva, általában az esti órákban bújnak elő a kis teknősök. A nőstények a fészkeket a tengertől tíz-harminc méteres távolságra ássák a homokba, 30-40 cm mélyen, így ezekre a fészkekre a parton fürdőzőknek nagyon kell vigyázniuk.

Álcserepes teknős Kefalónián
Álcserepes teknős (Caretta Caretta)
Figyelned kell a napernyők leszúrásával, vagy a gyerekek által emelt homokvárakkal, ugyanis ezek mind megsérthetik a fészkek épségét, vagy nagyon megnehezíthetik a kis teknősök eljutását a tengerhez. A napernyők partközeli, nedves homokba szúrása lenne az ideális, mivel a nőstények csak teljesen száraz homokba fészkelnek. Ha egy fészekben akár csak egyetlen tojás is megsérül, az tönkreteheti az egész fészek bioszféráját, és végül abból a fészekből nem kel ki egyetlen kis teknős sem!
Teknős Kefalónián
Ha Moundán esetleg fészkelni készülő nősténnyel találkozol, rendkívül fontos, hogy ne zavard: a zaj, este a zseblámpák fénye, a mozgás mind megzavarják és elriasztják. Fészkelés után természetvédők a fészkek többségét megjelölik, így figyelmeztetve a nyaralókat az elővigyázatosságra és a kiemelt óvatosságra. A Mounda öböl emellett a NATURA 2000 program tagja, és védelem alatt áll.
Teknős Argostoli kikötőjében, Kefalónián

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport


Az álcserepes teknős meglehetősen nagy méretű fajta, nem ritkák az 1 méter feletti példányok, amihez átlagban akár 100-150 kg súly is társul. A frissen kikelt, alig 20 grammos kis teknősök 25-30 év alatt nőnek ekkora méretűre, maximális életkoruk akár 60 évnél is több is lehet. A legnagyobb ismert álcserepes teknős igazi gigász volt 500 kilós súlyával és több mint 2 méter hosszával. A még kis méretű, fiatal teknősöket rengeteg veszély fenyegeti kikelés után is, ám nagykorukra csak az igazán nagy tengeri ragadozók, és az ember közelsége jelentenek számukra valós veszélyt.
Teknős Kefalónián
A teknősök a kikötőkben is gyakori vendégek
Teknősles
A vízben úszkáló teknősök a nyaralók kedvencei

Bár szerencsére a fajtát a közeljövőben a kihalás nem ugyan fenyegeti, de mégis szerepel a veszélyeztetett fajok listáján - számos természetvédelmi szervezet foglalkozik kiemelten a fajjal. Kefalónián a Mounda öblön kívül főleg kikötőkben (pl. Argostolinál) találkozhatsz teknősökkel, sokszor a halászok etetik őket halmaradékokkal.

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok
Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Szállások egyéni utazóknak

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Rodosz GUIDE - nyaralási információk, a legjobb látnivalók és legszebb strandok
Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok