Fotózási gyorstalpaló

Térj haza a legjobb képekkel!

Fényképezés a nyaralásodon

A nyaralás egyik lényeges eleme a felejthetetlen pillanatokon, nagy strandolásokon, finom falatok elfogyasztásán túl az emlékek megörökítése. Összegyűjtöttünk neked néhány dolgot, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki kefalóniai fényképeidből.

Vízszint!

A nyaralási képeknél sokan sajnos nem figyelnek a gép helyes tartására: lehet, hogy Neked sem ismeretlen a ferde horizont, a képből valamelyik irányba elfolyó tenger. Az igazán látványos és jó természetfotók egyik fő jellemzője, hogy a fotós ügyel a vízszintre: ehhez érdemes bekapcsolni a fényképező segédvonalait, vagy ha ilyen esetleg nincs a gépen, egyszerűen odafigyelni a helyes tartásra.
Fényképezés vízszintben

(Ne) színezd újra

Érdemes figyelni a kellemes színekre: egy jól beállított gép napsütéses időben élénk, ám mégsem túl harsány színeket biztosít. Nem érdemes elkövetni a hibát, hogy akár a gépben vagy telefonon, akár utólagos képszerkesztésnél túlszínezd a képet: a neten sajnos gyakran látni természetellenesen túlhúzott színvilágot, amelyeknél bizony nagyon kilóg a lóláb.
Színezés

Utólagos képmanipuláció: kell, vagy sem?

A képmanipuláció nem feltétlenül elítélendő: a már elkészült képek hibái sokszor néhány mozdulattal eltüntethetőek, legyen az egy lencsén keletkező piszokfolt miatti pötty, egy ferde horizont miatti képforgatás, vagy más korrekció. Nem érdemes viszont túlzásba sem esni ezek használatával, főleg a már korábban is részletezett, színek természetellenes túlhúzásától intünk óva mindenkit.

Szűrőzés

Sokan nem értik, hogy ami néhány képen mesés átlátszó tengernek tűnik, a felszín alatti világ mesés láthatóságával, mélykék égbolttal, káprázatos színekkel, az náluk miért nem jelentkezik. A 'trükk' a legtöbb esetben nem képmanipuláció, csupán a fényképezés egyik eszközének kihasználása: a fényképező lencséjére polarizált szűrő kerül felszerelésre. A szűrő szerencsés tulajdonsága, hogy megszűri a polarizált sugarakat, melyek a víz csillogó felszínén szétszóródva láthatatlanná teszik az alatta elterülő világot, az égben lévő sugarak látványát semlegesítve pedig megmutatják az égbolt valódi kékségét.

Számos utazó ezért választ például polarizált lencsés napszemüveget is, hiszen a látvány ugyanaz, mint a sokak által csodált képeken: remek színek, káprázatos látványt nyújtó tenger, mélykék égbolt!
Fényképezés polárszűrővel

Arányok

Érdemes szem előtt tartani a kompozíció arányát: emeld ki, amit láttatni szeretnél a képen, ami pedig kevésbé fontos, az ne legyen olyan hangsúlyos. Mennyi látszódjon a témából képben, ha pedig nem fér bele, akkor mi az amit megörökítesz belőle. Van egy úgynevezett harmadolási szabály, ami a fő témát sokszor a kép valamely harmadának középébe helyezi - ez sok kompozíciót tesz harmonikussá.
Fényképezés téma arányok

Fények

Nem mindegy, mikor fotózol: a kora reggeli képek teljesen más hangulatot adnak egy-egy témának, mint az órákkal későbbi, vagy akár a kora este készített képek.

Ha a tengert fotózod, a színek leggazdagabb skáláját a 11 és 14 óra közötti fényképezés örökíti meg. A magyarázat roppant egyszerű: ilyenkor a legerősebbek a fények, és ilyenkor hatolnak legmélyebbre a vízben a nap sugarai.

Épületek fotózásakor teljesen más fényviszonyokra lesz szükséged: a dél környéki fotókon az árnyékok nagyon kemények, a kontraszt túl magas, lágyabb fényre van szükség: erre a délelőtti órák és a késő délutáni időszak a legalkalmasabbak.
Fények

Süss fel nap!

Ha tenger mellett nyaralsz, nyilván látni szeretnéd a kék és türkiz színekben pompázó tengert, a zöldellő fenyveseket és a napsütésben úszó épületeket. Ehhez a legjobb barátod a szikrázó napsütés: ha összefüggő felhőtakaró borítja az eget, a tenger szürkévé változik, és máris kevéssé látványosak a képek. A felhők jobbára akkor tesznek jót a képnek, ha csak néhány van belőlük, és a napsütést még átengedik: ilyenkor feldobják az eget, és nem csak statikus kéket látsz a felső régióban.
Fények

Az irányzék

Nem mindegy, honnan fényképezed álmaid szigetét: légy tekintettel rá, hogy a fény a hátad mögül érkezzen. Vannak ugyan ütős ellenfényes képek is, ám ott kifejezetten az érdekes fény - árnyék hatások elérése a cél. Ha mégis nappal szemben fényképezel, a részletek elvesznek, a színek torzulnak, így lehetőleg igyekezz a napot a hátad mögött tudni.
Fényképezés ellenfényben

Éjszaka is légy aktív!

Kedvenc nyaralóhelyed ne csak nappal örökítsd meg: az éjszaka hangulatos fényei sokszor teljesen más karaktert adnak a témának. Jó éjszakai képet kézből kitartva a gyenge fények miatt szinte lehetetlen lőni, így két dologra is szükség lesz: az egyik, hogy hosszú záridőt állíts be a gépen, mivel így a kevéske fényt tovább tudja gyűjteni a gép, a másik pedig valamilyen állványzat, amit a fotó készítéséig felhasználsz. Utóbbi bármi lehet, ami stabilan tartja a géped a készítés alatt: a lényeg hogy ne mozduljon be a kép!
Fotózás éjszaka

Előre beállított témákkal óvatosan!

Gyakran látni, hogy alapból valamilyen torzító, színkiemelő, sarkokat sötétítő, stb. programot választ ki fényképezőjén vagy telefonján a nyaraló, amit utána végig a nyaralásán is használ. Akár tudatosan, akár véletlenül kerülnek ezek az eltúlzott témák beállításra, ne használd őket állandó jelleggel: később, ha esetleg előhívod a képeket, már nem tudod levenni a kész képekről az effekteket. Érdemes torzító hatás nélkül elkészíteni a nyaralási képeid, hiszen a későbbiekben egy képszerkesztővel néhány kattintással még bármit módosíthatsz.
Fénykepezés a nyaraláson szűrőkkel

Csak kreatívan

Ha fényképezel, ne csak átlagfotókat próbálj lőni, amiket a legtöbben kattintanak. Használd a géped tudását, a háttérelmosást, a zoomot, a speciális tulajdonságokat. Próbálj ki egyedi perspektívákat, játssz a záridővel, vagy akár a géped magasságával, hogy ne csak szemmagasságból készüljenek a képek.

Fedezd fel az apróságokat!

Ne csak nagyban gondolkodj: egy-egy kis kompozíció néha legalább olyan látványos, mint egy nagyobb egész. Ne csak épületeket vagy strandokat fotózz le, hanem a kisebb részletekre is figyelj: néha egy gyönyörű virágoktól roskadozó balkon, egy díszes kapu, egy vízen horgonyzó csónak, vagy más dolgok önmagukban akár még mutatósabbak lehetnek, mint ha együtt fényképeznéd le a környező dolgokkal, és így elveszne a sok egyéb részlet között.
Fényképezd a részleteket is

A türelem lehetőséget terem

Apró példa: nem ismeretlen jelenség, hogy a lefotózni kívánt hely emberektől zsúfolt. Vannak azonban olyan pillanatok, amikor a legtöbben éppen elsétálnak onnan, és minden adott egy viszonylag néptelen fotóhoz. Ha első percben még úgy tűnhet, hogy reménytelen a tömeg nélkül lekapni a megörökítendő helyet, ám lehet hogy ha vársz még egy kicsit, némi szerencsével megtalálod a pillanatot, vagy azt a helyet, amikor vagy ahonnan nem kelt zsúfolt hatást a fotókon.
Időzítés a fotózásban

Ismerd meg a technikát!

Ne a nyaraláson kezdj ismerkedni a fényképezőgépeddel: olvasd át még otthon a kezelési útmutatót, készíts különféle beállításokkal képeket, teszteld és ismerd meg, hogy mire képes. Derítsd ki, hogy hol lehet állítani a fókuszt, a záridőt, és minden számodra fontos tulajdonságot. Bár sok modern gép már valamilyen automata módban is megfelelő képeket készít, az igazán egyedi képekhez sokszor egyedi beállítások szükségesek.

Járd körül a témát

Ne elégj meg azzal, hogy szemből fotózol: örökítsd meg több szögből is, járd körbe, biztosan találsz más olyan nézőpontot, ahonnan nem készült még ezer meg egy kép. Ha például egy tengerpartot fotózol, menj bele derékig a vízbe, fordulj meg, és máris teljesen más szögből is lesz képed a strandról.
Kreatív nyaralási fényképezés

Tartsd tisztán a lencsét

A szép képekhez elengedhetetlen, hogy ne csak Te, de a fényképező lencséje is tisztán lássa a világot. A lencsén lévő foltok, a por, a vízcseppek az elkészült képen is látszani fognak, így érdemes odafigyelni a tisztítására. Erre alkalmas lehet egy szemüvegtörlő kendő is, azonban mi egy másik eszközt is ajánlunk mellé, avagy helyette: a LensPen nevű tisztítóeszköz már két-háromezer Forintért megvásárolható, lencsekímélő és remek tisztító hatással rendelkezik. Ha nyaralásodon napi egyszer-kétszer végifutsz a LensPennel az objektíven, nem lesznek portól vagy a rákerülő vízcseppektől homályos fotóid.
Lencsetisztítás

Oszd meg a képeket!

Ha tudod, hogy az elkészült képet nem csak Te és családod fogja megnézni, hanem másokkal is megosztod, máris jobban fog menni a fényképezés. Ha feltett szándékod, hogy hazatérve megmutatod valamely közösségi oldalon is, hogy merre jártál és miket láttál, picit máris másképpen fogsz fényképezni, mint ha csak magadnal kattintgatnál. Tipp: ha nem csak a lájkvadászat érdekel, akkor ne csak a közösségi oldalakon oszd a képeid, mivel az újabb dolgok akár néhány óra vagy nap leforgása alatt hátraszorítják őket, és így sajnos észrevétlenül eltünik hírfolyamokban. A legjobb képeidet bátran küldd el a témába vágó utazási oldalaknak is - pl. nekünk - akik örömmel megmutatják a világnak őket, és ahol évek múltán is találkozhat velük a látogató.
Csatlakozz Te is a Kefalonia FORUM-hoz, ahol több ezer magyar nyaraló osztja meg egymással élményeit, képeit, beszámolóját a szigetről: Kefalonia FORUM facebook csoport

Élvezd a fényképezést!

A nyaralás emlékeinek vagy látnivalóinak megörökítése ne lélektelen kattintgatás legyen: leld benne örömed, komponáld meg élvezettel, amit meg szeretnél örökíteni. Hidd el, a képeken látni, mi az amit szívvel-lélekkel örökítettél meg, és mi az amit 'ha már úgyis itt jártam akkor lefotózom' címszóval.

Minden elkészült kép lelke, sava-borsa tehát: örömmel fotózz! :) Amellett, hogy a fotózás remek nyaralási elfoglaltság is, gondolj arra, micsoda érzés lesz évek múltán is a képeid újra és újra elővenni, gyönyörködni bennünk, felidézni az ott eltöltött perceket és napokat.

Kellemes fotózást, jó fényeket, remek képeket kívánunk!
Kefalónia fénykép

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Biztosítási kalkulátor

Biztositas.hu kupon kedvezmény

Szállások egyéni utazóknak

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok