Platia Ammos

A lezárt strand

Platia Ammos beach

 • Elhelyezkedés: délnyugat (Paliki-félsziget)
 • Koordináták: 38.213578,20.353036
 • Megközelíthetőség: aszfaltút / földesút
 • Kiépítettség: nincs kiépítve
 • Föveny: aprókavics, kavics, sziklák
 • Közeli települések: Kaminarata

Kefalónia legdrámaibb szépségű strandja: a Platia Ammos nem csupán a sziget, de Görögország egyik leglátványosabb partszakasza.

Bár a 'drámai szépség' jelzőt sokan főként a másik kefalóniai strand-legendával, a Myrtosszal kapcsolatban emlegetik, de ők biztosan nem jártak még a Platia Ammoson. A Paliki-félsziget hegyeinek tövében megbújó tengerpart érdekes módon közel sem annyira ismert, mint északi testvére, pedig legalább olyan szép. Ennek oka valószínűleg nehéz megközelíthetőségében és teljes kiépítetlenségben rejlik, ám a kedvelői részben pont ezek miatt esküsznek rá. Mivel a főbb turistacsapásoktól távol fekszik, Platia Ammoson alapesetben nem lenne más, csupán rajtad kívül még néhány másik kalandvágyó nyaraló. És természetesen a csend, a végtelen nyugalom, a tenger morajlása, a háttérben magasodó hegy és a hullámok.

Platia Ammos strand, Kefalónia

A legmonumentálisabb kefalóniai strand a félsziget nyugati oldalán fekszik, és az aszfaltútról letérve széles, kb. 3 kilométer hosszú, kavicsos úton közelíthető meg. Mivel ezt az utat évek óta nem tartják karban, semmilyen járművel nem ajánlott végigmenni rajta: egyrészt a biztosítás (ide értve a teljeskörűt is) itt nem vonatkozik a bérjárművekre, másrészt az éles kövek és az időnkénti vízátfolyások nyomvályúi miatt néha végig sem lehet menni rajta autóval biztonságosan.

Platia Ammos beach, leomlott lépcső

Platia Ammos ma

Ha valaki mégis rászánná magát az ide vezető útra akár gyalogosan, akár a járművét nem kímélve, egy aprócska parkoló és normál esetben majdnem 300 meredek betonlépcső várna rá, mire leérne Platia Ammos partjára. És hogy miért az előzőekben gyakran használt feltételes mód? Régen a tavaszi-téli esőzések okozta károkat gondos helybeliek kijavították, a lépcsőt újrabetonozták, ám ennek egy időre vége: egy 2014 telén bekövetkező rengés a lépcsőt olyannyira megrongálta, hogy azóta nem is próbálkoztak a helyreállításával.

A lépcső emiatt jelenleg gyakorlatilag járhatatlan, és életveszélyes bármilyen lejutási kísérlet rajta. Ennek ellenére időről-időre akadnak vakmerő próbálkozások a lejutásra, azonban a saját és társai életét veszélyezteti az, aki az omlásveszélyes, bármikor meginduló, kavicsos-köves meredek hegyoldalon megkísérli a lejutást. A strand közelében nincs semmilyen segítség, gyakran térerő sem - a legközelebbi lakott település több kilométer, és mivel a főutaktól Platia Ammos messze esik, sokszor napokig nem jár a környékén senki - ha baj van, akkor lehet hogy hosszú ideig senki sem szerez tudomást róla.

Amíg nem érkezik róla információ, hogy a lépcsőt biztonságosan járhatóvá tették, addig a lejutás semmiképp nem ajánlott.

Platia Ammos

Platia Ammos aprókavicsos fövenyén

Platia Ammos, lépcsők
A lépcső így nézett ki a rongálódás előtt, ennek ma már csak darabjai vannak meg
A tenger Platia Ammosnál viszonylag hamar mélyül, így a fürdés, a parttól távolabb merészkedés csak megfelelő úszástudással felvértezve ajánlott. A strand fövenye aprókavicsokkal, kisebb-nagyobb kövekkel borított, melyek a vízben éppúgy is megtalálhatóak néhány nagy szikla társaságában. Délutánra az erős napsütés, valamint a nyugatra néző, meredek sziklafal hővisszaverése miatt igen nagy forróság is kialakulhat az öbölben, a kavicsok is nagyon felforrósodnak - mezítláb nem ajánlott elindulni nagyobb távokra.
Platia Ammos
A Jón-tenger hullámoktól mentes időben itt is kristálytiszta, a nyári hónapokban kellemes hőfokú, a türkiz árnyalataiban játszik. A helyi áramlatok miatt nagyon ugyan ritkán medúzák is előfordulhatnak, de a többi kefalóniai strandhoz hasonlóan legtöbbször szerencsére nem kell a megjelenésükre számíts.

Mivel teljesen ez a bámulatos kefalóniai strand teljesen kiépítetlen, ha fel szeretnéd fedezni és valahogyan - lehetőleg tengeri úton - eljutsz ide, akkor enni- és innivalóról, valamint az elmaradhatatlan napernyőről mindenképp gondoskodj!

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Platia Ammos
Platia Ammos
Platia Ammos - monumentalitás fent és lent
 • Platia Ammos beach

  A Platia Ammos Kefalónia szigetének leggrandiózusabb strandja, ötcsillagos élmény - de jelenleg csak kizárólag ínyenceknek, kizárólag a fenti látványért. Nem adjuk fel a reményt, hogy egyszer valamilyen formában ismét garantált lesz a biztonságos megközelítés, és megint felejthetetlen emlékekkel ajándékozhat meg eme lenyűgöző tengerpart!
 • Látvány


  Öt csillag, és pont.
 • Kiépítettség


  Jelenleg még a lépcső is hiányzik
 • Családbarát


  Kisgyerek(ek)kel ne ide gyere
 • Kefallinia.hu értékelés

Platia Ammos, Kefallinia

Platia Ammos beach

Platia Ammos beach, Kefalonia

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok