Ithaka

Odüsszeusz legendás szigete

Kefalonia Facebook
Kefalónia digitális útikönyv
Utasbiztosítási kedvezménykupon

Ithaka

  • Fekvése: Kefalóniától északkeletre

  • Megközelítheted: hajóval, komppal, akár fakultatív programként Kefalóniáról

  • Miért keresd fel: tömegturizmustól mentes sziget, idilli természet, smaragd öblök, barátságos falvak

Odüsszeusz otthona, kéklő öblök és zöldellő dombok hazája!

Kefalóniától alig néhány kilométer távolságra, északkeletre magasodnak a testvérszigetének, a mítoszokból is ismert Ithakának hegyvonulatai. Az aránylag kicsi, 23 kilométer hosszú, legszélesebb pontján pedig 6 kilométeres szigetet manapság alig háromezren lakják. A sziget partszakaszai rendkívül változatosak, kisebb-nagyobb öblök tarkítják, így partvonala majdnem 100 km hosszú!

Ithaka, Görögország

Érkezés Ithakára

Ithakát a régészek szerint már az ókortól, időszámításunk előtt 3000-től lakták - erre az időre datálják Odüsszeusz kalandozásait és legendáját is. A régészeti maradványok és feltárások szerint ebben a korban Ithaka dicső birodalomként működött, valószínűleg az egész Jón-szigetek térségének központja lehetett. Érdekesség, hogy a történészek és régészek körében a mai napig állandóan vitát képez, hogy Ithaka szigete valóban megegyezik-e Odüsszeusz szigetével. Többen azt valószínűsítik, hogy a legendák Ithakája valójában Kefalónián, a Paliki-félszigeten volt. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják, kivéve Ithaka büszke lakosai: ők a mai napig töretlenül hisznek benne, hogy a hősi történetekben sokszor megénekelt sziget a sajátjuk. 

Ithaka sziget, Görögország, Kefalóniáról fakultatív program

Tavernasor Ithakán

A dicső ókori éveknek a középkorra vége szakadt: a szigetet lakosainak nagy része elhagyta, az egyre gyakrabban előforduló kalóztámadások miatt pedig itt maradt lakosok a hegyekbe menekültek. Part menti falvaikat elhagyták, az ingóságaikat magukkal vitték, a fosztogatóknak csak az üres épületeket hagyva. Ezt követően Ithaka többször gazdát cserélt: a sziget volt bizánci, török, velencei és francia uralom alatt is, mígnem végül a Jón-szigetekkel közösen a 19. században csatlakoztak az egyesült Görögországhoz.

Ithaka sziget

Ithakát is dombok, hegyek tarkítják

Ithaka szigetének fővárosa Vathi: a település egy tágas, természetes öbölben fekszik, amit már évszázadok óta használtak kikötőnek. A szakértők szerint a Vathi előtt elterülő tengeröböl a világ egyik legnagyobb természetes kikötője. A kisváros hangulatos, bájos kisváros, nyáron is csendes. A kikötő mentén kávézók, tavernák, boltok találhatóak, az élet hagyományosan ide csoportosul. A horgonyzó hajóktól nem túl messze Odüsszeusznak is szobrot emeltek, tisztelegve ezzel a legendás utazó előtt.

Mivel a szigetnek nincs repülőtere, a tömegturizmus elkerüli Ithakát. A legtöbb nyaraló csak 1-2 napos kirándulásra érkezik a szomszédos Kefalónia és Lefkada szigetekről, vagy hajókirándulások formájában hozzák ide őket néhány órára. Ithaka emiatt igen csendes, a nyugalom szigete - ez a hangulat minden településen tetten érhető.

Az 1953-as, nagy földrengés Ithakát is komolyan érintette, Kefalóniához hasonlóan súlyos károkat szenvedett a sziget. Emiatt a döntően velencei stílusban felújított és újjáépített házak döntő többsége 50 évnél fiatalabb, kevés épület élte túl a katasztrófát eredeti formájában. Mivel a sziget szinte teljes hosszában egy nagy, zöldellő hegyvonulat, igen gazdag növényvilággal, fenyvesekkel, Ithaka nemcsak fürdéshez, de túrázáshoz is ideális helyszín. A sziget legkeskenyebb pontján szinte kettéválik, alig 600 méter széles. Ithaka legmagasabb hegycsúcsa a Nirito, mintegy 805 méteres magasságával.Tudj meg többet a szigetről!

Kefallinia digitális útikönyv

Extra információk, bővített leírások, exkluzív tartalom.

Vesd bele magad a sziget igazi felfedezésébe! Számos, exkluzívan csak a digitális útikönyvben olvasható információ és leírás, extra tippek és ötletek, több száz képpel, több mint 500 oldalon!

Találd meg a legjobb biztosítást nyaralásodra!

Milyen utasbiztosítást érdemes kötni idén, és miért? 

Az utasbiztosításokat kalkulátorral hasonlíthatod össze, hogy a lehető legjobb ajánlatot kaphasd.

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoportNyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.