Ithaka

Odüsszeusz legendás szigete

Kefalonia Facebook
Kefalónia digitális útikönyv
Utasbiztosítási kedvezménykupon

Ithaka

  • Fekvése: Kefalóniától északkeletre

  • Megközelítheted: hajóval, komppal, akár fakultatív programként Kefalóniáról

  • Miért keresd fel: tömegturizmustól mentes sziget, idilli természet, smaragd öblök, barátságos falvak

Odüsszeusz otthona, kéklő öblök és zöldellő dombok hazája!

Kefalóniától alig néhány kilométer távolságra, északkeletre magasodnak a testvérszigetének, a mítoszokból is ismert Ithakának hegyvonulatai. Az aránylag kicsi, 23 kilométer hosszú, legszélesebb pontján pedig 6 kilométeres szigetet manapság alig háromezren lakják. A sziget partszakaszai rendkívül változatosak, kisebb-nagyobb öblök tarkítják, így partvonala majdnem 100 km hosszú!

Ithaka, Görögország

Érkezés Ithakára

Ithakát a régészek szerint már az ókortól, időszámításunk előtt 3000-től lakták - erre az időre datálják Odüsszeusz kalandozásait és legendáját is. A régészeti maradványok és feltárások szerint ebben a korban Ithaka dicső birodalomként működött, valószínűleg az egész Jón-szigetek térségének központja lehetett. Érdekesség, hogy a történészek és régészek körében a mai napig állandóan vitát képez, hogy Ithaka szigete valóban megegyezik-e Odüsszeusz szigetével. Többen azt valószínűsítik, hogy a legendák Ithakája valójában Kefalónián, a Paliki-félszigeten volt. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudják, kivéve Ithaka büszke lakosai: ők a mai napig töretlenül hisznek benne, hogy a hősi történetekben sokszor megénekelt sziget a sajátjuk. 

Ithaka sziget, Görögország, Kefalóniáról fakultatív program

Tavernasor Ithakán

A dicső ókori éveknek a középkorra vége szakadt: a szigetet lakosainak nagy része elhagyta, az egyre gyakrabban előforduló kalóztámadások miatt pedig itt maradt lakosok a hegyekbe menekültek. Part menti falvaikat elhagyták, az ingóságaikat magukkal vitték, a fosztogatóknak csak az üres épületeket hagyva. Ezt követően Ithaka többször gazdát cserélt: a sziget volt bizánci, török, velencei és francia uralom alatt is, mígnem végül a Jón-szigetekkel közösen a 19. században csatlakoztak az egyesült Görögországhoz.

Ithaka sziget

Ithakát is dombok, hegyek tarkítják

Ithaka szigetének fővárosa Vathi: a település egy tágas, természetes öbölben fekszik, amit már évszázadok óta használtak kikötőnek. A szakértők szerint a Vathi előtt elterülő tengeröböl a világ egyik legnagyobb természetes kikötője. A kisváros hangulatos, bájos kisváros, nyáron is csendes. A kikötő mentén kávézók, tavernák, boltok találhatóak, az élet hagyományosan ide csoportosul. A horgonyzó hajóktól nem túl messze Odüsszeusznak is szobrot emeltek, tisztelegve ezzel a legendás utazó előtt.

Mivel a szigetnek nincs repülőtere, a tömegturizmus elkerüli Ithakát. A legtöbb nyaraló csak 1-2 napos kirándulásra érkezik a szomszédos Kefalónia és Lefkada szigetekről, vagy hajókirándulások formájában hozzák ide őket néhány órára. Ithaka emiatt igen csendes, a nyugalom szigete - ez a hangulat minden településen tetten érhető.

Az 1953-as, nagy földrengés Ithakát is komolyan érintette, Kefalóniához hasonlóan súlyos károkat szenvedett a sziget. Emiatt a döntően velencei stílusban felújított és újjáépített házak döntő többsége 50 évnél fiatalabb, kevés épület élte túl a katasztrófát eredeti formájában. Mivel a sziget szinte teljes hosszában egy nagy, zöldellő hegyvonulat, igen gazdag növényvilággal, fenyvesekkel, Ithaka nemcsak fürdéshez, de túrázáshoz is ideális helyszín. A sziget legkeskenyebb pontján szinte kettéválik, alig 600 méter széles. Ithaka legmagasabb hegycsúcsa a Nirito, mintegy 805 méteres magasságával.Tudj meg többet a szigetről!

Kefallinia digitális útikönyv

Extra információk, bővített leírások, exkluzív tartalom.

Vesd bele magad a sziget igazi felfedezésébe! Számos, exkluzívan csak a digitális útikönyvben olvasható információ és leírás, extra tippek és ötletek, több száz képpel, több mint 500 oldalon!

Spórolj!

Találd meg a legjobb biztosítást nyaralásodra!

Kösd meg a legjobb utasbiztosítást: a legnagyobb és legmegbízhatóbb biztosítók ajánlatai között választhatsz!

Az utasbiztosításokat kalkulátorral hasonlíthatod össze, hogy a lehető legjobb ajánlatot kaphasd.

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoportNyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Olympus
Fényképezőgépek

Nyaralásod megismételhetetlen pillanatainak megörökítője.

Élvezd a prémium képminőséget az Olympus cserélhető objektíves fényképezőgépeinek segítségével: www.olympus.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok