Szt. Gerasimos kolostor

Kefalónia digitális útikönyv

Szt. Gerasimos kolostor

Kefalónia legnagyobb méretű vallási épülete.
  • Koordináták: 38.166005, 20.589230
  • Megközelíthetőség: aszfaltút
  • Közeli települések: Valsamata (Omala-fennsík)

A Szent Gerasimosról, Kefalónia védőszentjéről elnevezett kolostor a sziget egyik legjelentősebb vallási épülete.

Szent Gerasimos 1506-ban született jómódú családban, bizánci ariszokrata ősöktől. Miután pappá szentelték, Jeruzsálembe zarándokolt, ahol 12 évet töltött. Jeruzsálemi évei után először Krétát, majd Zakynthost látogatta meg, végül 1555-ben végleg letelepedett Kefalónia szigetén. Első öt, szigeten eltöltött évében szűkös körülmények között, egy aprócska barlangban élt Lassi közelében, mely a mai napig látogatható.

Gerasimos 1560-ban néhány kilométerrel odébb kolostort alapított 'Új Jeruzsálem' néven: elsődleges célul a szegények és betegek gondozását, ápolását tűzte ki. A pap csodálatos gyógyító erővel rendelkezett, aminek híre hamar bejárta a környéket, és messze földről zarándokoltak hozzá emberek az Omala völgybe, a mai Valsamata falu mellé. Tiszteletük és szeretetük jeleként Kefalónia lakosai közül sokan egy idő múlva már a gyermekeiknek is a Gerasimos nevet adták.

Gerasimos kolostor, Kefalonia
A kolostor főépületét vastag falak, impozáns méretek jellemzik
Szent Gerasimos saját kezeivel egy kis templomot emelt lakhelye fölé, ami egy nyíláson át, 3 méteres létrán volt megközelíthető - gyakorlatilag egy föld alatt lévő kamrában élt. Az általa ültetett platánfákat a mai napig a kolostorban őrzik, de megvannak még azok a kutak is, amelyeket a környék vízellátására hozott létre. Gerasimos 1579-ben halt meg, majd 1622-ben nyilvánították Szentté. A 16. században emelt, eredeti kolostorépület az 1953-as földrengésben a harangtorony kivételével szinte teljesen elpusztult. A kolostor területén látható új, bizánci stílusban épült templom építését csak bő húsz éve, 1992-ben fejezték be. A kolostor gazdagon díszített beltérrel rendelkezik: falait freskók díszitik, a mennyezetről méretes csillárok függnek alá. A székeket általában két fő sorba rendezik, padsorok nincsenek.
Gerasimos kolostor
Szent Gerasimos ünnepét minden évben augusztus 16-án és október 20-án tartják: ceremónia kíséretében a Szent megmaradt, és ereklyeként őrzött maradványait a platánfákhoz hordozzák.
Gerasimos kolostor, kert
A kertet a szerzetesek lakóépületei és kolostormúzeum veszi körbe

Közösség
Kefalonia FORUM

Kefalonia FORUM
Kefalonia Facebook oldal

Kedveld a Kefalonia - Kefallinia oldalt, ahol képeket és videókat láthatsz idővonaladon Kefalóniáról.

Csatlakozz a Kefalonia FORUM facebook csoportba, ahol több ezer tag tölti fel képeit, élményeit, és cserél eszmét a szigetről nap mint nap: Kefalonia FORUM Facebook csoport

Nyaralási ajánlatok

Kefalónia nyaralás, utazás

Utazz kényelmesen, szervezett keretek között Kefalóniára Partnerünkkel, a Personal Tours utazási irodával!

Válassz a több mint negyed évszázados utazásszervezői múltra visszatekintő, megbízható és tapasztalt Partnerünk kefalóniai nyaralási ajánlatai közül, melyek folyamatosan a legjobb ár / értéket biztosítják a szigetre utazóknak.

Gerasimos kolostor, Kefalónia egyik legszebb kolostépülete
A kolostor kertjének ékessége a régi harangtorony
A régi harangtorony, Gerasimos kolostor
A régi harangtorony, Gerasimos kolostor

Szállások egyéni utazóknak

Szállások Kefalónián, apartmanok és studiók

Egyénileg utazol Kefalóniára? Több száz apartman és studió közül választhatsz!

Hogy megkönnyíthessük a döntésed, Kefalónia legnépszerűbb települései szerint rendeztük sorba a szállásajánlatokat, melyek között az egyszerűbb studiók, a tágas apartmanok, és a minden igényt kielégítő szállodák és luxusvillák is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnerek


Personal Tours
Utazási iroda

Utazásban Partnerünk a Personal Tours, a kefalóniai nyaralások szervezője.

Utazási ajánlatok, mediterrán nyaralások, first minute és last minute akciók: www.personaltours.hu

Társoldalak

Szeretsz utazni? Olvasnál még csodás tengerpartokról, lenyűgöző látnivalókról, hangulatos településekről? Az alábbi utazási portálokon is érdekes tartalom vár!

Lefkada strandok, látnivalók
Kréta látnivalói, strandjai, városai
Karpathos sziget információk
Parga, Görögország
Ciprus látnivalók, strandok