LixouriLixouri

Koordináták: 38.201632,20.43755


Kefalónia második legnagyobb települése méretben közvetlenül a főváros után következik.

A sziget nyugati oldalán, Paliki-félszigeten elterülő város méretes kikötővel, valamint modern infrastruktúrával rendelkezik. A kb. háromezer fős település lakosai a turizmus mellett még manapság is főként a helyi mezőgazdaságból élnek. 

Lixouri egy ezer éves település romjaira, Pali város maradványaira épült. A négy ősi kefalóniai város közé tartozó Pali, melyről a félsziget a nevét kapta, az 1500-as évek végére néptelenedett el teljesen. Az írásos emlékek szerint ekkor kezdték el használni a Lixouri nevet is a város környékére, ami néhány száz évvel később ismét benépesült. Az ekkor már Lixouri néven hívott település hamar virágozni kezdett a környék szorgos gazdáinak és termelőinek köszönhetően, akkoriban olyan híres látogatók is érkeztek a városba, mint Richard Strauss. A virágzásnak egy időre az 1953-as földrengés vetett véget, mely az épületek nagy részét lerombolta. A teljes helyreállítás egy évtizedet vett igénybe, csak a 60-as évekre nyerte vissza Lixouri a régi fényét.

 

Lixouri kikötő

Lixouri kikötője

A turizmus a 80-as, 90-es évektől honosodott meg, amikortól számos apartmanházat emeltek a környéken. A környék jellegzetes strandjai, pl. a Xi beach vagy Petani közelsége egyre növekvő számú nyaralót vonzottak Lixouriba, akik itt szálltak meg. Nyaranta különféle fesztiválokat is rendeznek, amik még tovább növelik a város vonzerejét. Bár Lixourinak nem sok jellegzetessége van, mégis sokan átjönnek a fővárosból is, hogy itt töltsék a hétvégét.

A település teljesen felkészült a megnövekedett idegenforgalomra: Lixouriban számos bár, étterem, szupermarket vár, amik elmaradhatatlan részei az utcaképnek. 

A város központi részén elterülő kikötőt rendszeres hajó és kompjáratok kötik össze Argostolival, sokan így nem is szárazföldön érkeznek Lixouriba, hanem a tengeren át.

 

Lixouri

Lixouri part menti utcái

 

Aeroview

 

 

 

 

Lixouri galéria

 

 

 

Kefalónia forum

Kefalóniai apartmanok, studiók

Utasbiztosítási kedvezmény

A Kefallinia.hu utazásbiztosításodra 10% kedvezményt ad! A legismertebb magyarországi biztosítók utasbiztosítási kínálatából választhatsz, melyek közül bármelyik, általad kiválasztott, tetszőleges számú biztosításra jár a kedvezmény.

 

 Lefkada

Parga látnivalói és strandjai

Kréta nyaralás, utazás, látnivalók, strandok 

Karpathos látnivalók

Ciprus

Szeretsz utazni? Olvasnál még szép helyekről, hangulatos városokról, lenyűgöző látnivalókról?

Társoldalaikon is érdekes tartalom vár!

 

 

Kefalónia beszámolók